Często bardzo fajnym pomysłem jest układanie płytek na blacie kuchennym, zamiast blatu drewnianego lub z innego tworzywa. Nie jest to trudne, a bardzo ładnie wygląda i wytrzymałe. Dobry pomysł nawet na odnowienie starego blatu.

Jeżeli układamy płytki na powierzchni o niewygodnym kształcie, na przykład blacie kuchennym, należy najpierw sprawdzić poziomicą,czy jest on równo wypoziomowany. Jeżeli nie jest idealnie płaski, należy dopasować do blatu kawałek sklejki przed rozpoczęciem układania płytek.

Narzędzia i materiały do układania płytek na blacie kuchennym:

* roztwór do gruntowania

* pędzel malarski

* płytki

* zębata packa lub szpachla

*  klej

* krzyżykowe przekładki dystansowe

* fuga

* krajak do łamania płytek

* szmatka

1.  W celu uzyskania jak najładniejszego wykończenia, dobrze jest ułożyć najpierw płytki bez kleju, co pozwoli rozplanować wzór i wybrać miejsca do położenia dokładnych płytek. najlepiej rozpocząć od całych płytek ułożonych wzdłuż przedniej krawędzi blatu, aby wszelkie cięcia przebiegały przy ścianie. Jeżeli powierzchnia ma naroże, najlepiej rozpocząć od ułożenia całej płytki w rogu i rozpocząć od tego miejsca układanie całego wzoru.

2. Aby ułatwić układanie płytek dobrze jest pokryć powierzchnię warstwową roztworu polialkoholu winylowego. Uszczelni to warstwę powierzchniową i ułatwi rozprowadzenie kleju. Przed układaniem płytek pozwólmy, by warstwa wyschła.

3. Za pomocą zębatej packi lub szpachli, najlepiej dużej, rozprowadźmy na powierzchni. Przeczeszmy klej ząbkami by uzyskać jednakową grubość, co umożliwi równe położenie płytek.

4. Ułóżmy  płytki dociskając je do kleju lekko kulistym ruchem. Ponieważ układamy je na poziomej powierzchni nie ma ryzyka, że się zsuną, należy jednak być ostrożnym, bo jeżeli rzędy płytek się rozejdą, będzie to miało wpływ na wykończenie i zmusi nas do szpecącego przycinania płytek. Postarajmy się zatem poświęcić czas na ich równe ułożenie i stosujmy przekładki dystansowe będą również potrzebne, chodź tylko czasowo, wzdłuż spoiny pomiędzy krawędziami płytek i drewnianą listwą brzegową, co pozwoli, by płytki się nie rozjechały.

5.Gdy klej całkowicie wyschnie wypełniamy przestrzenie pomiędzy płytkami spoiną epoksydową. Spoiny te są trwalsze od tradycyjnej fugi i bardziej higieniczne w miejscach, których na pewno będzie przechowywana żywność. Najlepiej pracować na małych powierzchniach, ponieważ spoina epoksydowa jest trudna do układania i wyjątkowo szybko wysycha. Należy pamiętać, by ją wcisnąć mocno w każdą szczelinę i usuwać jak najszybciej jej nadmiar wilgotną gąbką, zanim zdąży wyschnąć.

6. Poczekaj, aby spoina całkowicie wyschnie, następnie wytrzyj płytki i wypoleruj bawełnianą szmatką. Pomoże to usnąć wszelkie pozostałości po spoiny.