Dekoracje wnętrz

Blaty kuchenne – dobry wybór na długie lata. Część 3

Blat kuchenny to niezwykle ważny wybór dla każdej gospodyni domowej. Z pewnością każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że gospodynie kierują się zazwyczaj wyglądem, a nie funkcjonalnością czy ceną blatu. Nie ma więc znaczenia co dany blat sobą reprezentuje i ile jest nam w stanie posłużyć, gdyż przede wszystkim liczy się wygląd.

Oczywiście nie jest to dobre rozumowanie, tym bardziej dla kogoś kto tak naprawdę ma ograniczone środki na remont swojego mieszkania – większość z nas. Potrzeba więc wybrać w miarę ekonomiczne i estetyczne rozwiązanie.

Dzięki naszej pomocy dokonacie słusznego wyboru, którym będziecie się cieszyć przez długie lata. Trzecia i ostatnia już część na temat wyboru blatu kuchennego będzie kierować swoją uwagę na blat kuchenny wykonany z kamienia. Z pewnością stosunkowo rzadko mamy szansę obserwować kamień służący jako blat kuchenny – pewnie dlatego, że jego ceny są bardzo wysokie. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że blaty kamienne są zazwyczaj wykonywane na specjalne zamówienie – przez to też ich cena nie należy do najniższych. Chcąc kupić tego rodzaju blat z pewnością będziemy musieli liczyć się z tym, że będziemy musieli go indywidualnie zamówić, a to będzie nasz sporo kosztować.

Jego wybór jest jednak dobrym rozwiązaniem, jeżeli najważniejsza jest dla nas odporność na wysoka lub niską temperaturę, wodę, środki chemiczne, pęknięcia, zarysowania – jest to po prostu trwały kawałek kamienia odpornego właściwie na wszystko co tylko człowiek może zrobić w kuchni. Bez wątpienia tego rodzaju blaty są także bardzo łatwe w czyszczeniu – nie sprawia więc trudności codzienne czyszczenie blatu. Jaki kamień jest najczęściej wybierany przez klientów? Zasadniczo gusta są różne ale najczęściej wybierany jest marmur, granit i trawertyn.

Przyszedł czas na plusy i minusy tego rozwiązania. Do głównych plusów blatu kamiennego możemy zaliczyć bardzo dobrą trwałość oraz odporność na różnego rodzaju rzeczy. Z powodzeniem można także postawić na nich gorące garnki czy inne naczynia. W dowolnej chwili ich użytkowania może je poddać renowacji przez stosowne polerowanie, które nie jest ani skomplikowaną, ani drogą czynnością. Do najczęstszych minusów zaliczana jest nieprzyjemna struktura kamienia, która zawsze jest chłodna, by nie rzec lodowata. Kamień też jest podatny na przebarwienia, dlatego musi być poddawany impregnacji co jakiś czas. Nie można także dokonać żadnych samowolnych przeróbek.

Dla większości sporym minusem i odstraszaczem jest kuriozalnie wysoka cena. Podsumowując opis wszystkich blatów, najlepiej jest kupić taki, który uważamy za słuszne. W gruncie rzeczy każdy spełni swoje podstawowe założenie, jednak jego stan po latach pracy w kuchni może się znacząco różnić. Wybór sposobu inwestycji pozostawiamy w waszej gestii i ocenie.