Blat kuchenny z płyt laminowych.
Blat laminowy jest najczęściej kupowanym blatem, ponieważ stosunkowo jest tani i ma liczną liczbę wzorów możliwych do zakupu na naszym rynku.
Blat taki wykonany jest płyt wirowych pokrytych cienką około 7 mm warstwą laminatu, czyli kilkunasty warstw papieru sklejonych pod ciśnieniem żywicami syntetycznymi. Kiedy zdecydujemy się na taki blat, oprócz standardów takich jak kamień, drewno, metal, można także kupić płytę z motywami z gazet czy zamówić z specjalnymi nadrukami lub własnymi zdjęciami, ale są one już droższe niż te zwykłe.
Brzegi mogą być wykończone listwą PCW albo zaokrąglone. Cała powierzchnia może być matowa lub z połyskiem. Przeważnie produkowane są w standardowej szerokości 60 centymetrów a także 90 lub 120 centymetrów, a grubość od 2,8 centymetra oraz długość 240-300 centymetrów.
Plusy blatu laminowego:
* odporne na wilgoć
* trwałe
* odporne na wysoką temperaturę do 180 stopni C
* odporne na zaplamienia
* dostępna szeroka gama kolorów i wzorów
* montowanie bardzo łatwe można samodzielnie
* Łatwe do utrzymania czystości
Minusy blatu laminowego:
* brzegi blatu narażone na wodę mogą odmakać, jeżeli będą źle zabezpieczone
* z połyskiem łatwo się rysują
Jak widać więcej plusów niż minusów, świadczy o tym, że warto je montować i kupować. Są na każdą kieszeń, dla każdego z was.