Blat kuchenny z drewna
Blat jest ważnym elementem w każdej kuchni, ponieważ jest to podstawowe miejsce pracy . Często na nim przygotowujemy i odstawiamy potrawy a nawet czasem jemy na nim w pośpiechu.
Blaty kuchenne z drewna najczęściej wykonywane są z tworzywa twardego czyli z drzew liściastych takich jak, dębu, klonu, a czasami jesionu czy gruszy, ale także z drewna egzotycznego takiego jak: iroko, jatoba czy merbau. Zazwyczaj blaty te są klejone z klocków, dzięki czemu blat wzmacnia się i niweluje naprężenia, które zapobiegają popękaniu. Taka warstwa drewna powinna być zabezpieczona olejem lub lakierem. Blaty fornirowane zabezpiecza się najczęściej twardym lakierem. balty olejowane pokrywamy z biegiem czasu patyną i ciemnieją one wtedy podczas użytkowania, ale są bakteriobójcze za to. Gdy blat jest lakierowany to z upływem czasu mogą się wycierać.
Blaty tego typu przeważnie robi się na specjalne zamówienie, dostosowując je do wielkości i grubości szafek i reszty umeblowania. Możemy kupić blaty od grubości 2,7 centymetra i długości do 310 centymetrów. Blaty drewniane są częstymi akcesoriami w kuchni zwłaszcza u młodych osób. Ale takie blaty mają swoje plusy i minusy.
Plusy blatu kuchennego drewnianego
* odporny na działanie wody
* można go łatwo odnawiać poprzez lakierowanie i cyklinowanie
* ciepły w dotyku
* możliwość zmiany koloru na różne odcienie
* wykonany z naturalnego surowca( ekologiczny)
Minusy blatu kuchennego drewnianego
* dosyć wysoka cena
* nie odporny na temperaturę powyżej 100 stopni C
* miejsca wytarcia , trudno utrzymać w czystości
* szybkie uszkodzenia mechaniczne