Blat kamienny w kuchni.
Blaty kuchenne coraz modniejsze są z kamienia, które może być w postaci granitu, marmuru lub trawetu. Takie blaty są masywne i trwałe ale także bardzo ciężkie.
Blaty kuchenne kamienne wykonywane są na zamówienie indywidualne, przycinane na odpowiedni rozmiar dopasowany do naszych mebli. Każdy typ różni się grubością, wielkością i barwą wzoru, ale także metodą wykończenia brzegu. Mogą to być brzegi okrągłe, proste albo z listwą cokołową. Najczęściej kupują ludzie blaty w kolorach beżu, szarości i zieleni. Ale także w kuchniach jasnych ciemne na przykład czarne, czy granatowe. Blaty kamienne zabezpiecza się przed wnikaniem wody, zaplamieniami i zarysowaniami specjalnymi impregnatami do kamienia. Bo jak każdy z nas wie kamień mógłby zaraz od noża się porysować ale także od mechanicznych uderzeń.
Blaty kuchenne także z kamienia mają swoje wady i zalety, które przy wyborze należy zabrać pod uwagę, aby potem nie żałować wyboru, bo zwrotu raczej nie uzyskamy od takich przedmiotów.
Plusy blatu kuchennego z kamienia:
* odporny na wodę i chemikalia
* trwały
* bardzo twardy i odporny na uderzenia mechaniczne
* idealny do zagniatania ciasta, jeżeli ktoś lub piec
* odporny na wysoką temperaturę
* odporny na pęknięcia
* odporny na zarysowania
* łatwy w utrzymaniu czystości
Minusy blatu kamiennego w kuchni:
* chłodny w dotyku
* wysoka cena
* ograniczona liczba wzorów
* wymaga specjalnej pielęgnacji
* obróbka tylko w specjalnych punktach
* ciężki co utrudnia transport i montaż