Blat kuchenny powinien być dostosowany do wysokiej temperatury i zaplamień różnymi substancjami używanymi w gospodarstwie domowym, ale najlepiej aby był niedrogi. 

Do wykonania takiego blatu możemy użyć:

* płyty laminowane lub MDF

* drewno

* kamień

* konglomerat

* płytki ceramiczne

* metal

 Płyty laminowane lub MDF są dość fajne, ponieważ łatwo się przycina, ale te krawędzie są nie odporne na wilgoci wodę, dlatego najlepiej zabezpieczyć ten blat metalową listwą lub akrylową a koło zlewozmywaka uszczelnić silikonem. Podczas montowania i korzystanie trzeba jednak uważać, aby nie zarysować.

Drewno pasuje do kuchni w której kuchnia ma być drewniana, wtedy polecane jest drzewo lite na przykład z buku, dębu z nierównymi sękami i słojami, ponieważ dodaje to nam uroku wnętrzu. Obróbka takiego drewna nie jest trudna a za to możemy uzyskać różne kształty, ale jego powierzchnię należy dobrze zabezpieczyć bo łatwo się plami i dodam, że nie jest odporny na wysoką temperaturę.

 

Kamień jest  super twardy materiałem na blat, ale za to zimnym. Można na nim bez problemu kroić stawiać naczynia gorące. Ale po jakimś czasie stanie się on brzydki i ciężko będzie nam go odnowić, ponieważ samemu tego raczej nie wykonamy. No i niestety kamień jest uważany z jednych materiałów, które są najdroższe u nas w kraju.

Płytki ceramiczne takie jak gres, klinkier lub terakota. Te materiały są odporne na temperaturę i działanie środków chemicznych. Są dość łatwe w montażu, ponieważ przykleja się je na płytę wirową specjalnym klejem i fuguje wodoodporną fugą. Brzegi najlepiej wykończyć ładnymi zaokrąglonymi kształtkami ceramicznymi, aby nie były ostre, zwłaszcza gdy mamy w domu małe dzieci.

 

Metal najczęściej teraz jest stosowany w kuchniach w nowoczesnym stylu. Blat wtedy jest wykonany z aluminium lub z stali, najlepiej kwasoodpornej, ponieważ łatwiej się myje i jest odporna na zarysowania. Są bardzo dobre pod względem zarysowań, ale za to ciężko skomponować z nich skomplikowany zarys.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here