Kuchnia jest miejscem gdzie zazwyczaj ludzie gromadzą się na kawę i pogawędkę, ale jest to także miejsce przygotowań, przechowywania i gotowania żywności. W kuchni powinno się uwzględnić zasady higieny i bezpieczeństwa. Kuchnia kiedyś spełniała funkcję jedną a teraz spełnia wiele funkcji.

 

Stworzenie dobrze zaprojektowanego układu kuchni jest czasochłonne i wymaga sporo wysiłku. Każde pomieszczenie ma jedyne w swoim rodzaju kształt  oraz wielkość i wymaga rozwiązania wielu problemów. Najważniejszą zasadą jest stworzenie trójkąta roboczego obejmującego trzy zasadnicze obszary pracy w kuchni: zlewozmywak, kuchenkę- płytę grzewczą i lodówkę.Te trzy elementy powinny się znajdować w punktach tworzących trójkąt, dzięki czemu możemy pracować sprawnie i skutecznie, poruszając się podczas przygotowania posiłku w obrębie tego trójkąta. Poza wymienionymi wcześniej punktami tworzącymi trójkąt dobrze mieć również blat roboczy.

Trójkąta roboczego nie powinny zakłócać główne szlaki komunikacyjne, dlatego nie należy go planować przy drzwiach wejściowych. Przestrzeń pomiędzy każdym punktem powinna być łatwo dostępna i niezbyt daleko od siebie. Jeżeli odległość pomiędzy lodówką, a miejscem do gotowania i zmywania jest spora, a szykujemy posiłki dla dużej rodziny lub regularnie podejmujemy wielu gości, do wypełnienia luki może nam się przydać wózek na kółkach. Innym rozwiązaniem jest blok roboczy lub układ wyspy. Dobrze jest również ustawić lodówkozamrażarkę w pewniej odległości od piekarnika. Choć oba te sprzęty gospodarstwa domowego mają dziś dobrą izolację, ciepło emitowane przez rozgrzany piekarnik może wpłynąć na mechanizm mrożenia i chłodzenia drugiego urządzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here