W każdym domu przyda się spiżarnia, aby móc w niej przechowywać różne potrzebne nam w większej ilości produkty, a także szczególnie przetwory, które możemy podczas zimy skosztować.

Kiedyś nasze babcie przechowywały w niej głównie przetwory domowe i zapasy, które kupowały w sklepach, aby było jak by zabrakło. Bardzo dobre takie miejsce jest także na sprzęty agd do schowania, jeżeli taka spiżarnia jest dość duża. Najczęściej z takich sprzętów jak odkurzacz korzystamy tylko raz na tydzień, więc aby się nie plątał po domu to małe miejsce na niego można znaleźć w niej. Ale także mało używamy stolicy do ciasta, sokowirówkę, maszynkę do mięsa czy frytkownicę i inne, które też radzę tam schować niż układać je w kuchni i zagracać sobie miejsce.

 

Takie dodatkowe nie duże pomieszczenie gospodarcze pozwala zrezygnować z szafek wiszących a otworzyć za to kuchnię z aneksem wraz z salonem razem. Spiżarnia jednak powinna być dobrze wietrzona poprzez okno lub wentylator, aby jedzenie było dobrze przechowywane w postaci owoców czy warzyw. Temperatura powinna osiągać temperaturę 12-15 stopni C. Najlepiej takie pomieszczenie wybrać, w którym nie ma ogrzewania lub go po prostu nie włączać, albo usytuowane w północnej części domu, czyli najchłodniejszej. Może to pomieszczenie się znajdować nawet wewnątrz innego i mało widoczne, ponieważ nie jest to wnętrze do wyeksponowania tylko przechowywania.  Takie pomieszczenie także może być pod ukosami i w kształcie nie regularnym, nawet pod schodami.

Spiżarnia zazwyczaj jest blisko kuchni, albo w kuchni. Oba pomieszczenia powinny najlepiej rozdzielać osobne drzwiczki albo przesuwne, albo zamykane normalnie. Ale gdy mamy jednak mało miejsca to polecamy drzwi przesuwne albo harmonijkowe. Także wygodne wnoszenie zakupów ułatwia ulokowanie spiżarni nie daleko wejścia do drzwi na przykład w przedsionku domu. Często spiżarnia także łączy wnętrze z garażem. Ale nie polecam takiego systemu, ponieważ wszystki brud się wnosi do spiżarni.