Końcówka lata to czas zbiorów w przydomowych warzywnikach i sadach owocowych. Na drzewach i krzewach dojrzewa wówczas wiele gatunków soczystych owoców, a przydomowe grządki zdobią dorodne, pełne witamin warzywa. Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zbiorów i jak przygotować drzewka i rośliny na kolejny sezon? Przeczytaj porady ekspertów Ziemovit.pl.

Sierpień to wyjątkowo dobry czas dla sadu i warzywnika – czaruje bogactwem plonów, które urzekają różnorodnością barw. Wiele z tych warzyw i owoców możesz spożyć od razu, np. w letnich deserach i sałatkach. Reszta doskonale sprawdzi się w postaci domowych przetworów: dżemów, marmolad i weków na zimę.

Zbiory owoców sezonowych: gruszki, morele i pierwsze winogrona

W sierpniu na drzewach owocowych dojrzewa m.in. wiele odmian gruszek (np. faworytka i isolda). Jeśli jednak na kilka tygodni przed zbiorem gruszek wystąpią znaczne wahania temperatur, owoce mogą nie być wytrzymałe na długotrwałe przechowywanie. Warto wtedy szybko je wykorzystać (np. do przygotowania powideł). W ostatnim miesiącu wakacji zbierzesz również morele oraz niektóre odmiany jabłek – m.in. pirosy i red melby oraz pierwsze antonówki.

Ponadto sierpień to czas zbiorów wielu odmian borówki wysokiej, znanej powszechnie jako borówka amerykańska. Wtedy również zaczynają owocować śliwki – odpowiednio dojrzałe będą już renklody, mirabelki, a także węgierki wczesne. Na winorośli pojawiają się zaś pierwsze dojrzałe winogrona.

Pora na warzywa sezonowe: cukinię i bakłażana

Sierpień obfituje w warzywa sezonowe. Dojrzewają wówczas bogate w składniki mineralne cukinie, kabaczki i brokuły oraz pełne witamin ogórki, fasolka szparagowa i papryka. Jeśli w Twoim ogrodzie rośnie bakłażan, przyjrzyj się, jak wygląda jego skórka. Błyszcząca i fioletowa wskazuje, że nadszedł idealny czas na zbiory bakłażana – później warzywo przejrzeje i stanie się niesmaczne.

Koniec sierpnia będzie też odpowiednim momentem na zbiory warzyw, które od zawsze królują na polskich stołach: ziemniaków, marchwi i buraków ćwikłowych. Możesz wyciągnąć z ziemi cebulę – poczekaj jednak do momentu załamania się łodygi szczypiorkowej, cebula będzie wówczas gotowa do długotrwałego przechowywania.

Pielęgnacja ogrodu po zbiorach: ogławianie pomidorów, papryki i bakłażana

Gdy zbierzesz już z działki wszystkie warzywa sezonowe, pamiętaj, by przed jesienią oczyścić grządki z chwastów. Możesz wykonać to ręcznie lub posłużyć się specjalistycznymi środkami ochrony roślin. Ważne jest również odpowiednie spulchnienie gruntu i przekopanie go z nawozem niezawierającym azotu. Najbezpieczniejszy dla roślin wydających jadalne owoce będzie nawóz organiczny, np. kompost, obornik lub nawóz zielony. Dzięki niemu poprawisz właściwości gleby i wzbogacisz ją w cenną próchnicę.

Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, który najlepiej przeprowadzić w sierpniu, jest jesienne ogławianie pomidorów odmian wysokich. Aby uniemożliwić roślinie niekontrolowany wzrost, należy ściąć ostrym sekatorem wierzchołek jej pędu – tuż nad drugim bądź trzecim liściem rosnącym powyżej ostatniego rozwiniętego kwiatostanu.

W sierpniu warto zdecydować się też na zabieg ogławiania papryki i bakłażana. W przypadku pierwszej z tych roślin przycięcie powinno być wykonane nad pierwszym liściem powyżej ostatniego zalążka owocu. Bakłażan wymaga usunięcia stożka wzrostu nad piątym liściem.

Potrzebujesz więcej porad dotyczących uprawy warzyw i owoców sezonowych oraz właściwej pielęgnacji ogrodu? Znajdziesz je w poradniku Ziemovit.pl.