Mała ciemna i w zupełności niefunkcjonalna kuchnia może zmienić swój wygląd niemal całkowicie. Wystarczy, że połączy się tego typu kuchnie z salonem, a dzięki temu otrzyma się niezwykle przestronną strefę dzienną, która spodoba się każdemu. Jakby nie patrzeć to efekty remontu są zdumiewające. Zyskiem jest nie tylko wygodny aneks kuchenny, ale również optycznie powiększony salon. Warto abyś zobaczył jak można zaaranżować małą kuchnie. W tym artykule znajdziesz świetny pomysł, które będzie mógł zainspirować Cię do tego, abyś samemu zaczął aranżować coś w swoim domu.

Jak kuchnia wyglądała przed remontem?

Wyobraź sobie typową kuchnie z lat 60, gdy to właśnie w tamtym okresie nie skupiano się za bardzo na jakości budownictwa, a raczej tylko i wyłącznie na tym, aby powstawało go jak najwięcej. Bardzo dużo rzeczy było robionych w tamtym okresie po macoszemu, dlatego też kuchnie również były robione w taki sposób i nikt zbytnio się do nich nie przykładał. Tego typu kuchnia posiadał zaledwie 3,6 metrów kwadratowych, a jedynym łącznikiem pokoju dziennego i kuchni było małe okienko, które służyło do tego, aby móc wydawać dzięki niemu posiłki. Z racji tego, że w kuchni nie było okna to te małe okienko było jedynym źródłem naturalne światłą w tym wnętrzu.

Ze względu na małą powierzchnię nie można było pozwolić sobie na zbyt dużą zabudowę. Ściana, która miała niepełne 180 centymetrów długości można było jedynie umieścić kuchenkę z piekarnikiem, szafkę ze zlewozmywakiem i szafkę z blatem roboczym o długości nie większej niżeli 60 centymetrów. Udało się jeszcze w kuchni pomieścić dwie duże szafki wiszące i jedną stojącą, jednak nie było już miejsca, aby wstawić lodówkę. Dlatego też trzeba w takiej sytuacji było umieścić tył urządzenia w szafie, która znajdowała się w przedpokoju, który graniczył z kuchnią.

Mimo tego, że możliwości wnętrza zostały wykorzystane w sposób maksymalny to jednak wszyscy domownicy narzekali cały czas na to, że jest zdecydowanie za mało miejsca, ponieważ nie ma gdzie przechowywać i przygotowywać posiłków. Ponadto większość domowników marzyło o tym, aby posiadać kuchnię otwartą.

Otworzenie się małej kuchni na salon i zmiana granic

Wyburzenie ścian, które oddziały kuchnię od pokoju dziennego i przedpokoju pozwoliło na przesunięcie z dwóch stron jej granic o około 60 centymetrów. Po tym jak dokonano remont powierzchnia aneksu kuchennego wynosiła 6,15 metrów kwadratowych, czyli blisko o 2,5 metrów kwadratowych więcej niż wcześniej. Jakby nie patrzeć jest ponad połowa wcześniejszej powierzchni. Ponadto przestrzeń małej kuchni otwartej na salon wydaje się o wiele większa niż jest w rzeczywistości, a to z tego względu, że została ona otwarta tak i na pokój dzienny jak i na przedpokój.

Poprawiona funkcjonalność we wnętrzu

Pomiędzy kuchnią, a pokojem dziennym zostawione zostało przejście o szerokości 117 centymetrów. Barek o wysokości 120 centymetrów oddziela ją od przedpokoju, ponieważ ściana została wyburzona. Jest to naprawdę dobre rozwiązanie i to nie tylko dla kuchni, ponieważ również wąska strefa wejścia na tym zyskała, gdyż przestała być dłużej klaustrofobiczna. Dzięki wygospodarowaniu dodatkowej powierzchni kuchnia stała się o wiele bardziej funkcjonalna niż wcześniej. Miejsce na zabudowę do sufitu znalazło się od strony pokoju dziennego i to właśnie tam postanowiono ukryć lodówkę.

W tej części, która została wygospodarowana kosztem przedpokoju postawiono ustawić dodatkowy rząd szafek. Po tym jak dokonano remontu to zabudowa kuchenna posiada kształt litery U, zaś powierzchnia blatu roboczego posiada nie 60 centymetrów długości, a aż 497 centymetrów długości. Żeby jednak wykorzystać przestrzeń nad blatem roboczym w sposób maksymalnym postanowiono, że tuż przy barku zostanie zamontowana szafka żaluzjowa. Dzięki temu w jaki sposób jest ona otwierana można przechowywać rzeczy w miejscu, w którym standardowa szafka z drzwiami uchylanymi by się zwyczajnie nie sprawdziła.

Materiały, które optycznie powiększyły aneks

Podczas wybierania materiałów wykończeniowych starano się, aby pod względem kolorystycznymi nawiązywały do tego jak prezentuje się wyposażenie całego pokoju, dlatego też fronty dolnej części zabudowy zostały zrobione przy pomocy drewnianego forniru. Ponadto podjęto decyzje, aby górna część zabudowy była biała, dzięki czemu można było osiągnąć stopienie kolorystyczne ze ścianami, które znajdują się w strefie dziennej. Podwieszany sufit aneksu kuchennego delikatnie zaznacza ich granicę na górze, jednak dzięki zastosowaniu listwy sztukateryjne, która została użyta do wykończenia jego nawiązana w taki sposób do stylistyki pokoju, taką wręcz samą zostały obrysowane jego ściany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here