Każdy z nas ma w kuchni okap przynajmniej powinien on tam być. Ale nie każdy okap jest taki sam i nie spełnia wszystkich naszych oczekiwań. Najważniejsze, aby nasz okap był dopasowany do pomieszczenia i do wydajności.

Okap aby spełniał swoją funkcję, powinien przemieszać taką ilość powietrza, aby w ciągu godziny została wymieniona aż sześciokrotnie cała objętość powietrza w pomieszczeniu. Bardzo łatwo to obliczyć, ponieważ wystarczy pomnożyć podłogi powierzchnię przez jego wysokość i przez sześć.

 

W sklepie możemy znaleźć wiele różnych okapów o różnej wydajności od 200- ponad 800 m3/h. Wentylator można kupić z różnymi funkcjami, ponieważ może on zasypywać powietrze jednostronnie, dwustronnie albo w wersjach obydwóch. Najlepiej w kuchni mieć troszkę większy okap wtedy skuteczniej wyłapuje on wszystkie zapachy podczas gotowania i parę wytwarzaną.

Jeżeli kuchenka jest gazowa musi być też kanał wentylacji grawitacyjnej wywiewnej zakończony kratką wywiewną na ścianie pod sufitem pomieszczenia. Ale nie można do niego podłączyć okapu ponieważ zostanie pozbawiony grawitacji, która jest dla naszego bezpieczeństwa. Musimy stworzyć nową wentylacje dla okapu. Odległość kanału od okapu, do którego ma być podłączony musi być jak najmniejsza, a łączący je przewód powinien mieć jak najmniej załamań. Okapy przeważnie mają zasilanie prądem o napięciu 230V.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZmywarka w kuchni
Następny artykułZlewozmywak w kuchni.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here