Kuchnia od zawsze kojarzona jest z porządkiem, choć mimo wszystko najczęściej się brudzi. Musi w niej panować pełen ład i porządek o czym z pewnością wie każda gospodyni domowa. Z różnych względów nie jest to jednak takie proste, a już na pewno gdy ma się dzieci. Warto jednak pamiętać, że kuchnia to także harmonijna i spójna całość. W jej wyposażeniu kluczową rolę odgrywają nie tylko sprzęty, czy dobre oświetlenie, ale także meble, które muszą być trwałe i odporne na działanie człowieka – przyrządzając posiłki można poczynić wiele strat. Bardzo ważnym elementem każdej kuchni jest blat kuchenny.

W sklepach dostępne są właściwie trzy rodzaje blatów, które będziemy chcieli omówić – dzięki temu wasz wybór będzie prostszy i bardziej fachowy. Blaty kuchenne dzielą się na blaty z płyt laminowanych, blaty z kamienia oraz blaty drewniane. Istnieją spore różnice między nimi, dlatego warto zastanowić się na wyborem blatu – czasami można żałować swojej decyzji. Warto pamiętać, że blaty są montowane zarówno na szafkach, jak i na stolikach czy innych meblach, dlatego ich wybór staje się jeszcze bardziej zagmatwany.

Najlepszym możliwym blatem wydaje się taki, który nie pozostawia śladów kuchennych prac – w normalnej rodzinie będzie ich całkiem sporo. Nie zapominajmy, że wybór blatu powinien być także podyktowany wyglądem i wystroje wnętrza – musi więc się komponować z ogólnym wyglądem naszej kuchni czy szafek. Zapoznajmy się więc z trzema rodzajami blatów, które można z powodzeniem zastosować w naszym domu. Na pierwszy ogień pójdzie blat z płyt laminowanych. W tym przypadku warto wspomnieć o tym, że jest to jeden z najczęstszych wyborów. Głównym tego powodem jest przede wszystkim niska cena (jak na blat) oraz bogate wzornictwo.

Także kolorystyka sprawia, że ten rodzaj blatu jest szczególnie mocno popularny. Powszechnie uważa się, że blat z płyt laminowanych jest trwały i odporny na wysokie temperatury czy wilgoć. Długoletni użytkownicy tego rodzaju blatu wspominają jednak o większej podatność na zarysowania. Tak naprawdę blat laminowany to zwyczajna płyta wiórowa, która została pokryta warstwą spieczonego tworzywa. Blat z płyt laminowanych powinien posiadać dobrze zabezpieczone bogi (rogi). Złe zabezpieczenie niewykończonych rogów może doprowadzić do spęcznienia materiału na wskutek kontaktu z wodą.

Oczywiście istnieje możliwość kupna blatu, który jest w pełni odporny na wilgoć – także na rogach, gdyż wykończony jest różnymi powłokami antybakteryjnymi. Tego rodzaju blaty mogą być także bardziej odporne na zarysowania oraz ścieranie – głównie widoczne po latach pracy w kuchni. Jakie są jednak główne zalety blatów z płyt laminowanych? Zalicza się do nich przede wszystkim bogate wzornictwo i kolorystyka. Niewątpliwie są także łatwe do utrzymania w czystości, a także cechują się dużą odpornością na środki chemiczne, tłuszcz czy ścieranie.

Największą zaletą jest ich niepozorna trwałość. Oczywiście blaty laminowane posiadają także i swoje minusy, a do ich głównych należy wysoka podatność na zarysowania, brak bezpośredniej odporności na ciepło (nie można więc stawiać na nich gorących rzeczy) oraz brak możliwości jakiejkolwiek renowacji. W pierwszej części artykułu omówiliśmy blat z płyt laminowanych, a w kolejnej będziemy starali się przybliżyć państwu blaty drewniane oraz te wykonane z kamienia. Zachęcamy już dziś do dalszej lektury wpisów!