Blaty kuchenne coraz modniejsze są z kamienia, które może być w postaci granitu, marmuru lub trawetu. Takie blaty są masywne i trwałe ale także bardzo ciężkie.

Blaty kuchenne kamienne wykonywane są na zamówienie indywidualne, przycinane na odpowiedni rozmiar dopasowany do naszych mebli. Każdy typ różni się grubością, wielkością i barwą wzoru, ale także metodą wykończenia brzegu. Mogą to być brzegi okrągłe, proste albo z listwą cokołową. Najczęściej kupują ludzie blaty w kolorach beżu, szarości i zieleni. Ale także w kuchniach jasnych ciemne na przykład czarne, czy granatowe. Blaty kamienne zabezpiecza się przed wnikaniem wody, zaplamieniami i zarysowaniami specjalnymi impregnatami do kamienia. Bo jak każdy z nas wie kamień mógłby zaraz od noża się porysować ale także od mechanicznych uderzeń.

 

Blaty kuchenne także z kamienia mają swoje wady i zalety, które przy wyborze należy zabrać pod uwagę, aby potem nie żałować wyboru, bo zwrotu raczej nie uzyskamy od takich  przedmiotów.

Plusy blatu kuchennego z kamienia:

* odporny na wodę i chemikalia

* trwały

* bardzo twardy i odporny na uderzenia mechaniczne

* idealny do zagniatania ciasta, jeżeli ktoś lub piec

* odporny na wysoką temperaturę

* odporny na pęknięcia

* odporny na zarysowania

* łatwy w utrzymaniu czystości

Minusy blatu kamiennego w kuchni:  

* chłodny w dotyku

* wysoka cena

* ograniczona liczba wzorów

* wymaga specjalnej pielęgnacji

* obróbka tylko w specjalnych punktach

* ciężki co utrudnia transport i montaż

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here