Rubinowy, bogaty w bukiety owocowe Merlot, ostrzejszy w smaku Shiraz, orzeźwiający, ze zdecydowanym akcentem cytrusowym Pinot Grigio, czy mocno owocowy Zinfandel – w dojrzałym winie możemy docenić najdrobniejsze niuanse smakowe i zapachowe. Jednak aby moc delektować się jego unikalnym bukietem i smakiem musimy zadbać o właściwe warunki przechowywania. Bez nich nawet najlepsze wino się zepsuje, a my rozczarujemy się jego smakiem!

Wbrew obiegowemu przekonaniu nie każde wino z wiekiem szlachetnieje – długość okresu dojrzewania zależy bowiem od wielu czynników i nie jest jednakowa dla wszystkich gatunków tego trunku. Ponadto ogromna większość aktualnie produkowanych win, tworzona jest z myślą o współczesnych, niecierpliwych konsumentach, którzy nie chcą zbyt długo czekać na dogodny moment do otwarcia butelki. Jednak nawet w takich przypadkach warto odczekać kilkanaście godzin od zakupu, aby wino się uspokoiło. Inaczej rzecz się ma z winami wyższej klasy, z tzw. potencjałem dojrzewania – z czasem, prawidłowo leżakowane zyskują na jakości.

Aby przechowywane w naszych domach wina mogły w spokoju dojrzeć i zachowały jak najdłużej swoje walory smakowe i bukiet, powinniśmy pamiętać o następujących zasadach.

1. Z dala od światła

Światło przyspiesza proces dojrzewania wina, powodując niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe. Aby tego uniknąć butelki, nawet te wykonane z ciemnego szkła, powinny być przechowywane w ciemności lub w przestrzeni zabezpieczonej przed działaniem promieni UV. Nie bez powodu dawniej wino przechowywano w przestronnych, zamkowych piwnicach. Jeśli jednak nie jesteś szczęśliwym posiadaczem zamku, idealne warunki do przechowywania zapewnią ci nowoczesne winiarki. Wybierając urządzenie warto sprawdzić, czy będzie ono właściwie chronić Twoje wina przed światłem. Przykładowo, w chłodziarce HAIER WS30GA właściwą ochronę szlachetnego trunku zapewniają szklane drzwiczki wyposażone w filtr anty-UV. Takie rozwiązanie pozwala na zachowanie właściwych warunków leżakowania oraz chroni wino przed tzw. „efektem światła”.

2. Stała temperatura

Temperatura dojrzewania nie jest jednakowa dla wszystkich gatunków win – w przypadku czerwonych optymalna wynosi 15 – 18 °C, białe wymagają ok. 10 – 12°C, różowe – 9 – 10°C, a musujące ok. 6 – 9°C. Ważne jednak, aby była stała. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu idealnych warunków do przechowywania zarówno czerwonego, jak i białego wina – wybierz chłodziarkę z dwiema oddzielnymi strefami chłodzenia, np. winiarkę Haier JC-160DE. Dzięki elektronicznemu panelowi sterowania możesz sterować temperaturą każdej strefy niezależnie, uzyskując optymalne warunki dla każdego gatunku. Dodatkową zaletą jest system wewnętrznego oświetlenia LED, który nie emituje ciepła – dzięki temu możliwe jest utrzymanie idealnej temperatury wewnątrz, nawet przy włączonym świetle.

3. Odpowiedni poziom wilgotności

Aby zachować szczelność butelki – wino powinno być przechowywane w pozycji poziomej, tak by korek mógł być zanurzony w płynie. Istotna jest również wilgotność powietrza. Idealnie gdy mieści się w granicach 65 – 80%Zbyt niska powoduje kurczenie się korka w butelce i przedostawanie do jej wnętrza powietrza. To zaś skutkuje zmianą smaku wina, a nawet jego zepsuciem. Niepożądana jest również zbyt wysoka wilgotność – zatęchłe powietrze może mieć niekorzystny wpływ na smak i bukiet wina.

4. Czyste powietrze

Wino jest niezwykle czułe na zapachy. Z tego względu przechowywanie go w lodówce czy spiżarni, w towarzystwie produktów o agresywnych zapachach, takich jak: cebula, kiszona kapusta czy sery dojrzewające, może niekorzystnie wpłynąć na naturalny bukiet wina. Aby uniknąć przenikania woni do środka butelki naszą winną kolekcję leżakujmy w winiarce wyposażonej w aktywny filtr węglowy. Zapewni on odpowiednią wentylację urządzenia, eliminując jednocześnie wszelkie niepożądane zapachy.

5. Bez wibracji i wstrząsów

Na proces dojrzewania wina niekorzystnie wpływają zarówno wszelkiego rodzaju wibracje otoczenia, jak i przestawianie butelek. Nawet mały ruch może zakłócić naturalny proces tworzenia się osadów, pozostawiając cząsteczki zawieszone w płynie. Aby nasz winny skarb przed tym uchronić, podczas zakupów bierzmy pod uwagę jedynie winiarki wyposażone w specjalistyczne systemy chroniące przed wstrząsami, np. sprężarki chłodziarek firmy Haier (WS25GA, WS59GAE, WS30GA, JC-160DE, JC-110GD) posiadają funkcję neutralizującą szkodliwe mikrowibracje oraz hałas. Dodatkową zaletą tych urządzeń są drewniane półki absorbujące mikrowstrząsy.

Wino w pełni dojrzałe to trunek o wykształconym bukiecie i smaku. Wszystko jest w nim zrównoważone i zharmonizowane. Jedne wina osiągają swój szczytowy moment szybko, by potem błyskawicznie swój powab stracić, inne kształtują swój bukiet i smak powoli, by następnie szlachetnie się zestarzeć. W przypadku większość win, zbyt długie czekanie nie wpłynie na jakość trunku, więc pijmy je póki młode. W przypadku innych – warto poczekać, by móc delektować się ich aksamitnym, w pełni dojrzałym smakiem!

5 zasad przechowywania wina w domu